Avoimet puutarhat

KANTA-LEIVONNURMEN TILA

Kanta-Leivonnurmi on avoinna yleisölle Avoimet puutarhat -tapahtuman yhteydessä ensimmäistä kertaa 20.6.2021. Kyseessä on mansardikattoisen päätalon ja oheisrakennusten yhteyteen pikkuhiljaa muodostunut monilajinen piha-alue laajoine nurmikoineen. Täällä korostuu keltavalkoiset sävyt, marjapensaat, dahliat ja eri muotoiset luonnonkivet. Kantatilan pinta-ala on n. 3700 m2.

Päätalo on rakennettu alun perin vuonna 1910 ja laajennettu mansardikattoiseksi 30- tai 40-luvulla. Edellinen omistaja oli toiselta ammatiltaan puutarhuri, joka tykkäsi golfin peluusta laajoilla nurmikoilla. Nyt meidän uusien omistajien käsissä nurmikko on saanut pikkuhiljaa väistyä istutusten tieltä. Muutimme tänne vuonna 2015 ja uudistetaan pihaa vähä vähältä vehreämmäksi.

Hyötykasveja on useassa kohdassa, joista suurin osa on monivuotisia. Kasvivalinnoissa on keskitytty hyötykasvien lisäksi puolivarjoisen perennoihin, mahdollisimman erikoisiin kukkiin, marjapensaisiin ja puihin. Rakentaminen ja pihan suunnittelu on yhä kesken nyt vuonna 2021, mutta paljon on saatu aikaankin. Viimeisimpänä on valmistunut uusia perannapenkkejä etupihalle. Tavoitteena on lisätä kauniita kivimuotoja, hyötykasveja, väriloistoa ja pölyttäjille luksusoloja. Etanoiden kanssa käydään ainaista sissisotaa.

Vieraat ovat tervetulleita osoitteeseen Lanteentie 7 Lempäälä klo 14-18. Sään salliessa pidämme myös takapihalla kesäkeittiötä eli kahvila- ja ravintolatoimintaa. Myynnissä edullisesti kasvispaellaa, vegepiirakoita ja jälkiruokia. Kahvin ja teen lisäksi myynnissä myös pihan antimilla höystettyjä kylmiä juomia. Kannattaa siis varata mukaan käteistä mikäli tulet nälkäisenä.

Pihalla kasvispaellaa toteuttaa monia ammattikeittiötä läpikäynyt keittiömestari/rotisseur Jaakko Riikonen, jolla on kokemusta myös Suomen kokkimaajoukkueesta. Hän on kokki, restonomi ja ammatillisten aineiden opettaja, nykyään kokkipuolen opettajana Tredulla. Toiminimellä Jaakko’s Heavenly Food hän toteuttaa mm. Kokki kotiin -konsepteja asiakkaiden kotona. Tapahtumaan on toteuttamassa jälkiruokakakkuja Henriikka Vuorma. Hänellä on myös kokin ja tarjoilijan tutkinnot. Suurkeittiön kokin töiden ohessa Henriikka on tehnyt makeita ja suolaisia herkkuja myös useisiin erilaisiin juhliin. Gluteenittomuus, laktoosittomuus ja vegaanius on huomioitu. Toki eri vaihtoehdot saattaa loppua hyvinkin nopeasti, joten jos haluaa herkutella, niin suosittelemme tulemaan ajoissa. Ohessa pari kollaasia Henriikan toteutuksista.

Parkkitilaa on pihassa neljälle tai viidelle autolle kerrallaan, ellei jätä tien viereen. Bussipysäkiltä 200 m tai 2 km riippuen millä vuorolla kulkee. Lähialuiden ihmisille suosittelemme tulemista jalan tai pyörällä. Tervetuloa tutustumaan.