Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tehtäviin kuuluu huolehtia, että taloyhtiön vakuutusasiat ovat kunnossa. Kiinteistövakuutus on taloyhtiön tärkein vakuutus ja vaikka mikään laki ei velvoita kiinteistöä ottamaan kiinteistövakuutusta, on se syytä jokaisella taloyhtiöllä olla.
Kiinteistövakuutuksen piiriin kuuluvat vakuutetulle omaisuudelle aiheutuvat äkillisestä ja ennalta arvaamattomasta tapahtumasta aiheutuvat vahingot. Tällaisia vahinkoja ovat muun muassa tulipalo, putkivuoto, viemäritukos, ilkivalta, myrskyvahinko ja vastuuvahingot.
Vakuutusmeklari hallituksen ja isännöitsijän apuna
Vakuutusmeklari on asiakkaan edustaja, jonka tehtävänä on valvoa taloyhtiön etua. Meklarilla on yleisesti isännöitsijää parempi tuntemus vakuutusmarkkinoista ja meklari osaa suositella taloyhtiölle parhaiten sopivaa vakuutusratkaisua.
Vakuutusten kilpailutus ja tarjousten vertailu on vain pieni osa meklarin työtä. Meklari neuvoo taloyhtiön johtoa ja asukkaita myös muissa vakuutuksiin ja vakuutustapahtumiin liittyvissä asioissa. Etenkin vahinkotapahtumissa meklarin asiantuntemus korostuu: meklari auttaa vahinkoilmoituksen laatimisessa, neuvoo vahingon hoidossa ja ennen kaikkea varmistaa, että asiakas saa ehtojen mukaisen vakuutuskorvauksen.
Asukkaan kotivakuutus
Kotivakuutus turvaa asukkaan irtaimiston ja asunnon kiinteitä sisusteita. Kiinteistövakuutus turvaa taloyhtiötä vahinkojen varalta, mutta myös taloyhtiön asukas voi joutua vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista kiinteistössä. Jos asukas aiheuttaa vahinkoa kiinteistön rakenteille, taloyhtiö voi vaatia korvauksia asukkaalta.
Taloyhtiössä osakkaan vastuulle kuuluvat yleensä huoneiston pintamateriaalivauriot. Erimerkkinä: osakkeenomistajan astianpesukone on rikkoutunut yllättäen kesken pesun ja kastellut lattian pinnat, kaapistot ja lattiarakenteen. Korjausvastuu jakautuu taloyhtiön ja osakkaan välillä asunto-osakeyhtiölain 4 luvun mukaisesti. Taloyhtiön korjausvastuu rajoittuu rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien tarpeellisiin korjauksiin. Huoneiston sisäosat jäävät osakkaan korjausvastuulle joihin osakas voi koettaa hakea korvausta omasta kotivakuutuksestaan.
Osakasremonttien yhteydessä on suositeltavaa selvittää, mitä kotivakuutuksessa sanotaan remonteista. Kotivakuutukseen voi yleensä liittää erillisen vastuuvakuutuksen remontin ajaksi. Vastuuvakuutus kannattaa ottaa, sillä pieleen menneestä remontista voi tulla maksettavaksi mojova lisälasku.
Vuokranantajan vakuutus
Vakuutusyhtiöt tarjoavat sijoitusasunnoille lisävakuutuksia, joilla voi hakea turvaa huoneiston sisäosille, pinnoille ja kiinteille kalusteille. Vuokranantajan vakuutusta voi laajentaa oikeusturva-, vastuu- ja keskeytysvakuutuksilla, joilla saa lisäturvaa mm. vuokratulon menetykseen ja riitatilanteisiin.
Tämä ei kuitenkaan korvaa vuokralaisen kotivakuutusta, joka kannattaa vaatia jokaiselta vuokralaiselta ja tarkistaa vakuutuksen voimassaolo säännöllisesti.
Lisäturvaa asukkaille AsumisPLUS – vakuutuksesta
AsumisPLUS-vakuutus sisältää tapaturmavakuutuksen, joka on voimassa taloyhtiön asukkaille ympäri vuorokauden, kun tapaturma sattuu taloyhtiön alueella tai yhteisissä tiloissa. Lisäetuna asukkaille vakuutukseen sisältyy avainturva, asumisen keskeytymisturva, luunmurtumaturva ja toipilasturva. Lähes jokaisella taloyhtiöllämme on otettu tämä lisäturva.
Lue lisää ja hae korvausta: https://howdenfinland.fi/asumisplus/
Taloyhtiö voi ottaa myös muita lisävakuutuksia, lue lisää: https://howdenfinland.fi/asiakasedut