Vaalit

KUKAS KUMMA KUNTAVAALIEHDOKAS

Olen 36-vuotias Oulusta kotoisin oleva lempääläläinen. Koulutukseltani olen IT-tradenomi (v. 2012), merkonomi (v. 2006) ja media-assistentti (v. 2003). Opiskelen työn ohessa ammatillisen opettajan yamk-tutkintoa. Työskentelen Lempäälän kunnassa omavalmentajana ja media-alan kevytyrittäjänä. Nyt tosin olen perhevapailla, sillä sain toisen lapseni 20.5.2021. Kuopukseni on pian 2,5-vuotias touhukas tenava.

Viimeisimmät vuodet olen tehnyt töitä lähinnä hankekoordinaattorina, media-alan freelancerina ja omavalmentajana. Työkokemukseni on karttunut erittäin laaja-alaiseksi, vaikka olen ollut useamman kerran elämässäni myös työtön. Omakohtaisen kokemukseni myötä olen hyvin perillä nykyajan epävakaasta työelämästä.

Vapaa-aikani kuluu läheisten ihmisten seurassa, antiikkiharrastuksen parissa, kokkaillessa ja vaeltamassa Pirkanmaan tai oikeastaan koko Suomen erinomaisissa luontokohteissa, kuten Seitsemisessä ja Birgitan polulla. Pisimmät vaellukseni olen toteuttanut Evolla ja Urho Kekkosen kansallispuistossa. Tykkään tuunata, koluta kirppiksiä ja kasvattaa itse ruokaa. Viimeksi laitoin mahlakeräyksen koivuumme.

MISTÄ PÄÄDYIN TÄNNE

Juureni löytyvät kolmen kunnan alueelta. Olen syntynyt Oulussa ja viettänyt siellä lapsuus- ja nuoruusajan. Lapsuudessani lähinnä äitini huolehti viisihenkisen perheemme toimeentulosta. Isäni erosi kirkosta 70-luvulla, kun kirkko ei hyväksynyt naispappeutta. Hän otti minut mukaan metsälle ja puutöihin; sukupuoli ei määrittänyt lapsuuttani. Joten minulle tasa-arvo tai ihmisten yhdenvertaisuus eivät ikinä ole olleet mielipidekysymyksiä, vaan pohja sille minkä eteen tahdon toimia.

18-vuotiaana muutin Tampereelle. Asuin siellä vuodesta 2003 vuoteen 2015. Kuljun Vanattaraan kotiuduin avopuolisoni ja kissamme Sinuhen kanssa kesällä 2015. Sinä kesänä ostimme alunperin vuonna 1910 rakennetun talon, joka on laajennettu mansardikattoiseksi 1940 luvulla. Kuusi vuotta lempääläisenä on ollut mielekästä aikaa, mutta nämä alati jatkuvat remontit saisi tulla joskus valmiiksikin. Heh.

MIKSI LÄKSIN MUKAAN

Kunnanvaltuustossa voi vaikuttaa erittäin laajasti ja monipuolisesti lukuisiin itselleni tärkeisiin asioihin. Kuinka kunta toteuttaa kestäviä arvoja ja kulkee kohti hiilineutraaliutta. Miten saadaan lisää työpaikkoja ja turvataan olemassaolevia, kuinka taataan laadukkaat terveys- ja liikuntapalvelut. Kuinka kunta mahdollistaa myös pienyrittämisen edellytyksiä? Näistä asioista saisi äkkiä romaanin.

Työelämän tasa-arvon lisäksi luonnon- ja eläinten suojelu on ollut minulle erityisen tärkeää pienestä asti. Serkullani on lehmätila Vaasassa ja kummitätini ja toinen serkkuni ovat ammatiltaan siementäjiä. Heidän kauttaan olen jo lapsena nähnyt millaisissa olosuhteissa tuotantoeläimet kasvavat, eikä se ole sitä idylliä mitä Valion maitopurkin perusteella luulisi. Sen takia jätin tehotuotetun lihan ja kanan pois lautaseltani noin 15 vuotta sitten.

Olen aktiivisesti toiminut erilaisissa järjestöissä ja vapaaehtoistöissä yli kymmenen vuoden ajan. Aatteellisesti ja myös rahallisesti tukien olen kantanut korteni löytökissojen ja WWF:n sademetsäprojektien eteen vuodesta 2008 alkaen. Olin mukana Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan Yrittäjien luotsaamassa Kaikille nuorille töitä –kampanjan ohjausryhmässä v. 2013-2015. Toin siellä esille nuorten näkemyksiä. Vuonna 2015 lähdin mukaan Vanattaran kyläyhdistyksen hallitukseen. Sitä kautta olen päässyt toteuttamaan eloa ja iloa kotiseudullani Kuljussa. Olemme järjestäneet mm. Vanattaran venetsialaiset -nimisen iltaman. Kaikenlainen talkootoiminta on sydäntäni lähellä.

MIKÄ SIINÄ POLITIIKASSA VIEHÄTTÄÄ

Olen nuoresta saakka ollut kiinnostunut politiikan seuraamisesta ja kokenut vahvasti kuinka henkilökohtainen on myös poliittista. Haluan vaikuttaa tulevaisuuteen ja etenkin siihen miten yhteiskunta toimii, siksi lähdin mukaan politiikkaan. Olen idearikas ja yhteistyökykyinen yli puoluerajojen. Pyrin tarkastelemaan asioita laajasti ja osana isompaa kokonaisuutta. Populistit tarjoavat usein yksinkertaisia ratkaisuja monisyisiin ja haastaviin ongelmiin, itse yritän välttää sellaista. Se, mikä tekee yhdelle hyvää, voikin tehdä toiselle pahaa. Asioiden muuttaminen vaatii sitoutumista. Hyvinvointivaltio ja työelämän pelisäännöt eivät ole itsestäänselvyyksiä vaan kovan työn tulosta.

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ovat aikamme suurimmat uhat. Näiden asioiden osalta vaikutan myös valtakunnallisella tasolla, sillä kuulun SDP:n Eettisen kuluttamisen ja kestävän ruuantuotannon ryhmään. Näihin asioihin vaikuttaminen vaatii vahvaa poliittista päättäväisyyttä myös kunnissa. Olen Lempäälän kunnanvaltuutettu kaudella 2017-2021. Valtuustossa olen oppinnut ettei kuntapolitiikassa juuri mitään tehdä yksin ja asiat ottavat aikansa. Yhteistyökykyä ja joustavuutta tarvitaan, kuten myös paneutumista ja reippautta perehtyä asioihin. Toivon voivani jatkaa tätä työtä kuntapolitiikan parissa myös seuraavalla kaudella.

LEPPOISA LEMPÄÄLÄ

Tampereella asuessani ja opiskellessani TAMK:ssa tein usein myyjän keikkatöitä pitkin Pirkanmaata, kun työskentelin StaffPointin kirjoilla. Kuljun kartanon K-kauppaan tein useita vuoroja noin 10 vuotta sitten. Lempääläläiset asiakkaat vaikuttivat onnellisilta ja tyytyväisiltä. Ero oli huomattava moniin muihin Pirkanmaan kuntiin. Kuljun kartanossa oli aina mukavaa työskennellä, kun asiakkaatkin olivat rentoja. Jo silloin haaveilin täällä asumisesta ja sain idean, että jonain päivänä minäkin voisin olla tämän kaupan vakioasiakas. Niin tulikin tapahtumaan.

Täällä Lempäälän Kuljussa pidän ihmisten lisäksi erityisesti asuinalueen monimuotoisuudesta. Koulut, kirjasto, puistot, Kuljun kartanon kaupat, monenlaiset luontopolut ja alueella asuvat erilaiset ihmiset, vauvoista vanhuksiin, ovat Kuljun sielu ja sydän. Jos täällä Lempäälässä olisi laaja lasten leikkipuisto, uimahallikylpylä, talvisinkin myös kerta-asiakkaille auki oleva sauna veden rannalla ja laajempi valikoima ravintoloita, niin eihän täältä tarvisi juuri lähteä muualle 🙂

Viime syksyn strategiaseminaarissa ideoin yhdeksi Lempäälän tulevaisuuden tavoitteeksi olla Pirkanmaan perhemyönteisin kunta. Lempäälän kuntastrategian tavoitteena vuosille 2018-2025 on lisätä väestönkasvua 2 %. Se mahdollistetaan mm. panostamalla perhepalveluihin, kuten varhaiskasvatukseen, luomalla uusia asuinalueita, kaavoittamalla lisää tonttimaata ja kehittämällä palveluita, kuten laadukkaita oppilaitoksia. Perhepalveluihin ja koulutukseen, kuten varhaiskasvatukseen tulee panostaa enemmän kuin keskivertokunnassa.

Lempäälällä on mahtava sijainti kasvukuntana ja kaikki edellytykset nousta Pirkkalaa ja Tamperettakin houkuttelevammaksi asuinkunnaksi. Täällä Lempäälässä on upea potentiaali ja yhteisen tekemisen tahtotila. Olen niin onnellinen siitä, että asun juuri täällä.

VAALITAVOITTEENI 2021

Valtuustossa haluaisin edistää erityisesti näitä neljää asiaa:

1. Kunnallisia liikuntapalveluita kehitettävä, kuten uimahallikylpylä on saatava toteutukseen. Julkinen sauna veden rannalle myös talvisin ja mahdollisuus kertakäynteihin. Tavoitteitani lisäksi avoin kiipeilyseinä ja iso leikkipuisto. Luonto ja liikunta on toimivin kombo.
2. Metsiä tulee suojella aiempaa tarmokkaammin. Tulee kiinnittää huomiota etenkin siihen, ettei Birgitan polun varren avohakkuualueet yleisty. Haluan rakentaa Lempäälästä hiilineutraalin kunnan. Hinku-tavoitteiden osalta kehitettävää on vielä paljon, varsinkin ruokapuolen toimenpiteiden osalta. Ruoantuotanto on yksi merkittävimpiä ilmastonmuutoksen aiheuttajia. Tulisi panostaa lähi-, luomu- ja kasvisruokaan.
3. Julkiset palvelut paremmiksi. Haluan puolustaa etenkin lapsiperheiden palveluita ja hammashoitoa. Kunnallisia peruspalveluita tulee kehittää kasvavan väestön tarpeisiin: julkisten palveluiden henkilökunnan määrän tulee kasvaa samassa suhteessa kuin kunnan asukasluvun. Korona-aikana nämä palvelut, varsinkin hammashoidon osalta, ovat heikentyneet.
4. Korona-aika on syönyt lähes kaikki kulttuuritapahtumat, paitsi verkon osalta. Tulevaisuudessa eli koronan jälkeisessä ajassa haluan olla mukana mahdollistamassa enemmän kulttuuritapahtumia Lempäälään, kuten Vanhat talot Lempäälä –nimisen tapahtuman.

Facebook-sivultani löytyy useita päivityksiä viimeisimpään valtuustokauteen liittyen, siihen mitä olen edistänyt ja saanut aikaiseksi aiempien vaalitavoitteiden osalta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.6.2021. Voit lukea lisää ajatuksistani seuraavista vaalikoneista:
– Yle
– Sanoman vaalikone (sis. Aamulehti, Iltasanomat ja Hesari) 
– Iltalehti (linkkaus ei onnistunut)
Lempäälä-Vesilahden sanomat