Ajankohtaista

Kuulumisiamme ja ajankohtaisia asioita

Kerromme täällä uutisia, vinkkejä ja ajankohtaisia asioita. Mukavia lukuhetkiä!

Jos mielessäsi on aihe, ilmiö tai taloyhtiö, josta haluaisit lukea enemmän, anna meille juttuvinkki.

Isännöinti Vuorma Oy - Ajankohtaista

Viihdytään kotona, välitetään naapureista

Taloyhtiöitä on eri kokoisia ja taloyhtiöissä voi asua hyvin erilaisia ihmisiä, joten myös ihmisten asumistottumukset ja vuorokausirytmit vaihtelevat. Toisinaan taloyhtiössä voi ilmetä asumisrauhaa häiritseviä tilanteita, jotka aiheuttavat harmia taloyhtiön asukkaille. Jotta asumisrauha taloyhtiössä säilyy, tulee jokaisella ottaa asuessa naapurit huomioon. Asukkaita voi toisinaan olla hyvä muistuttaa asumisrauhaan vaikuttavista asioista.

Normaalit asumisen äänet

Suurin osa naapurihuoneistosta kantautuvista äänistä katsotaan normaalin elämän ääniksi ja mm. talon rakenteet vaikuttavat siihen, miten hyvin äänet kantautuvat mihinkin huoneistoon. Monien taloyhtiöiden järjestyssäännöissä on pykälä yörauhasta, jolloin asukkailta pyydetään hiljaisuutta. Yörauhaan ei voida kuitenkaan vedota, etteikö esimerkiksi vuorotyöläinen saisi liikkua rapussa, ajaa autolla taloyhtiön pysäköintialueelle tai käydä suihkussa.

Häiritsevän asumisen äänet

Tyypillinen häiritsevä elämäntilanne on huoneistossa öiseen aikaan toistuvasti tapahtuva metelöinti, johon voi liittyä kovaääninen musiikin kuuntelu ja muut juhlimiseen viittaavat äänet.

Myös koiran haukunta, pianon soittaminen tai kovaääninen työn tekeminen huoneistossa pitkään ja toistuvasti jatkuessaan voivat olla häiritsevää elämää.

Asumisen sujuvuutta taloyhtiössä voi helpottaa se, että satunnaisista illanistujaisista ja juhlista ilmoitetaan etukäteen vaikkapa ilmoitustaululla. Mikäli naapurin toiminta häiritsee, paras tapa yrittää ratkaista asia on jutella asiasta suoraan naapurin kanssa. Asukas ei välttämättä ymmärrä olevansa häiriöksi, joten keskustelu on yleensä tehokas keino. Naapurille voi myös kirjoittaa kirjeen, jossa kertoo tilanteesta.

Milloin taloyhtiö puuttuu häiriötilanteisiin?

Taloyhtiö voi puuttua häiritsevään elämään, jos toistuvista häiriöstä on pidetty kirjaa, josta käy ilmi, milloin, minkälaista ja kuinka usein häiriöitä ilmenee. Myös muilta naapureilta kannattaa kysyä, ovatko hekin kokeneet vastaavia häiriötilanteita. Taloyhtiön mahdollisuudet puuttua häiriötilanteisiin ovat paremmat, jos häiriötä kokee useampi kuin yksi naapuri.

Saatujen kirjallisten tietojen perusteella isännöitsijä tarkastelee hallituksen kanssa, mihin jatkotoimiin asiassa kannattaa ryhtyä. Vakavimmillaan häiriöt voivat johtaa siihen, että taloyhtiö hakee oikeuden kautta asukkaalle häätöä tai omistusasunnon hallintaanottoa.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn
WhatsApp

Tutustu digitaaliseen esitteeseemme