Asukkaalle ja osakkaalle

Miten voimme auttaa?

Löydät täältä helposti yhdelle sivulle koottuna tietoja ja palveluita. Nämä tiedot helpottavat asumista ja omistukseen liittyvien asioiden hoitamista. Haluamme auttaa sinua jakamalla tietoa ja tuottamalla palveluita, jotta voit nauttia asumisesta ja omaisuudestasi!

Lomakkeet

Minkä asian haluat hoitaa kuntoon?

Hoida yleisimmät asumiseen liittyvät palvelut oheisella lomakkeella. Kuittaamme sinulle aina viipymättä, kun palvelupyyntösi on vastaanotettu ja hoidettu. Huoneistotieto.fi – sivuilta löydät puolestaan kaiken oleellisen tiedon taloyhtiösi asioista.

Vastuunjako

Miten kunnossapito­vastuu jakautuu osakkaan ja taloyhtiön välillä?

Tarjoamme 3D-vastuunjakotaulukon asiakkaidemme käyttöön. Tulkinnat perustuvat asunto-osakeyhtiölakiin, joten tarkista mahdolliset yhtiökohtaiset poikkeukset yhtiöjärjestyksestä.

Keneen olla yhteydessä

Kiinteistöhuolto vai isännöitsijä?

Isännöitsijä ja kiinteistöhuoltajat ovat molemmat taloyhtiönne palveluksessa ja tekevät hyvää työtä taloyhtiöllenne. Välillä asukkaita mietityttää, kumpaan ollaan yhteydessä.

 • Lämmitys ei toimi oikein, esimerkiksi joku huone on kylmänä.
 • Ilmanvaihto ei toimi kunnolla.
 • Havaitset vian, esimerkiksi wc-istuin tai hana vuotaa, sadevesikouru vuotaa, ulko-ovi on rikki.
 • Havaitset vahingon, esimerkiksi vesivuodon.
 • Puhtaanapidossa, talvikunnossapidossa tai piha-alueen hoidossa on huomautettavaa.
 • Tarvitset ovenavausta, esimerkiksi kun avaimet ovat unohtuneet kotiin.
 • Havaitset turvallisuuspuutteita, läheltä piti- tai onnettomuustilanteen.
Löydät taloyhtiönne huoltoyhtiön yhteystiedot ilmoitustaululta tai Huoneistotieto.fi – sivuilta.
 • Teet muuttoilmoituksen.
 • Ilmoitat omistuksesi osakeluetteloon.
 • Ilmoitat remontista.
 • Tarvitset isännöitsijäntodistuksen.
 • Asiasi liittyy vastikemaksuihin.
 • Sinulla on asiaa sauna-, pesutupa- tai autopaikkavarauksiin liittyen.
 • Talossa vietetään häiritsevää elämää.
 • Haluat varmistaa esimeriksi, kenen kunnossapitovastuulle ikkunoiden tiivistäminen kuuluu.
 • Haluat maksaa lainaosuuden pois.

Tiesithän, että voit hoitaa em. asioinnit kätevimmin verkkosivujen kautta.

Asukkaiden tietopankki

Tutustu asumiseen liittyviin artikkeleihin

Tällä palstalla annamme tietoa ja vinkkejä, sekä kerromme tarinoita taloyhtiöelämästä. Toivottavasti artikkeleista on sinulle iloa ja hyötyä. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Jos mielessäsi on aihe, ilmiö tai taloyhtiö, josta haluaisit lukea enemmän, anna meille juttuvinkki.

Artikkelit filtteri - Asukkaan tietopankki
Isännöinti Vuorma Oy - Ajankohtaista
Osakkaalle
Mikäli taloyhtiö on järjestänyt remontille valvonnan, valvontakäynneistä laaditaan pöytäkirjat. Lopuksi isännöitsijäntodistuksen lisätietoihin tehdään merkintä valvotusta remontista. Valvonta-aineisto tallennetaan sähköisesti taloyhtiön...
Isännöinti Vuorma Oy - Ajankohtaista
Osakkaalle
Asunto-osakeyhtiölaki määrää osakkeenomistajan remonttien valvonnasta, että yhtiön on huolehdittava siitä, että valvonta on yhtiön ja muiden osakkeenomistajien kannalta riittävällä tavalla...
Isännöinti Vuorma Oy - Ajankohtaista
Osakkaalle
Rakennusvalvontaviranomaiset eivät käytännössä valvo enää asunto-osakeyhtiön yksittäisessä asunnossa tehtäviä muutostöitä. Viranomaisluvan varaisia muutostöitä ovat esim. kantavissa seinissä olevien oviaukkojen laajentaminen,...
Isännöinti Vuorma Oy - Ajankohtaista
Osakkaalle
Mikäli taloyhtiö on järjestänyt remontille valvonnan, valvontakäynneistä laaditaan pöytäkirjat. Lopuksi isännöitsijäntodistuksen lisätietoihin tehdään merkintä valvotusta remontista. Valvonta-aineisto tallennetaan sähköisesti taloyhtiön...
Isännöinti Vuorma Oy - Ajankohtaista
Osakkaalle
Asunto-osakeyhtiölaki määrää osakkeenomistajan remonttien valvonnasta, että yhtiön on huolehdittava siitä, että valvonta on yhtiön ja muiden osakkeenomistajien kannalta riittävällä tavalla...
Isännöinti Vuorma Oy - Ajankohtaista
Osakkaalle
Rakennusvalvontaviranomaiset eivät käytännössä valvo enää asunto-osakeyhtiön yksittäisessä asunnossa tehtäviä muutostöitä. Viranomaisluvan varaisia muutostöitä ovat esim. kantavissa seinissä olevien oviaukkojen laajentaminen,...
Isännöinti Vuorma Oy - Ajankohtaista
Osakkaalle
Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee eri rakennusosien kunnossapitovastuun jakautumisen osakkeenomistajan ja taloyhtiön välillä. Vastuunjaon tulkitsemiseen on apuna vastuunjakotaulukko. Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä muutoksia...

Huoneistotieto

Taloyhtiön omat sivut

Taloyhtiösi tärkeimmät tiedot löydät oman taloyhtiönne Huoneistotieto.fi – sivuilta.

Usein kysyttyä

Löydä vastaukset usein mieltä askarruttaviin aiheisiin

Olemme koonneet alle asumiseen liittyviä usein kysyttäjä kysymyksiä. Mikäli et saa vastausta mielessäsi olevaan kysymykseen alta, ole yhteyksissä meihin, niin autamme sinua mielellämme.

Mikäli huoneistonne avain on kadonnut, olethan yhteydessä isännöintitoimistoon ja mahdolliseen vuokranantajaanne, niin hoidetaan huoneistonne lukon uudelleensarjoitus kuntoon. On tärkeää huolehtia, ettei avaimet päädy vääriin käsiin.

Lähes jokaisella isännöimällämme taloyhtiöllä on käytössä lisävakuutus, joka kattaa kadonneen avaimen vuoksi aiheutuneita sarjoituskustannuksia ilman omavastuuta. Lue lisää AsumisPLUS – vakuutuksesta.

Ei hätää, näitähän sattuu. Olethan yhteydessä kiinteistöhuoltoon, niin he päästävät teidät sisälle. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi, kiinteistöhuolto avaa oven vain huoneiston asukkaalle.

Pyydä kiinteistöhuollolta kuitti ovenavausmaksusta. Lähes jokaisella isännöimällämme taloyhtiöllä on käytössä lisävakuutus, joka korvaa ovenavauksesta aiheutuneet kustannukset ilman omavastuuta. Lue lisää AsumisPLUS – vakuutuksesta ja hae korvausta.

Huoltopyynnöissä, kuten vuotava hana, sinun kannattaa olla suoraan yhteydessä taloyhtiösi huoltoyhtiöön. Näin voit sopia ajan käynnille huoltoyhtiön kanssa suoraan. Löydät taloyhtiönne huoltoyhtiön yhteystiedot ilmoitustaululta tai Huoneistotieto.fi – sivuilta.

Mm. kodinkoneet ja sälekaihtimet ovat osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla. Näihin liittyvissä vioissa voit olla yhteydessä suoraan osakkeenomistajaan. Voit tarkistaa vastuun jakautumisen täältä.

Onnittelut asunnon ostosta! Toimitathan meille tarvittavat asiakirjat pikimmiten, jotta saadaan omistus rekisteröityä teille. Ilmoita omistuksen muutoksesta täällä.

Onnea uuteen kotiin! Kun muutat taloon (tai pois), on tärkeää, että hoidat heti muuttoilmoituksen maistraattiin/postiin sekä isännöintitoimistolle. Maistraatin muuttoilmoitukset eivät välity isännöintitoimistolle. Kun olet tehnyt muuttoilmoituksen meille, toimitamme sinulle Tervetuloa asumaan – tiedotteen ja hoidamme mm. nimitietojen päivittämisistä pyynnön kiinteistöhuoltoon.

Hoida muuttoilmoitus täältä.

Löydät tiedon tästä taloyhtiönne yhtiökokouspöytäkirjan loppuosasta. Yhtiökokouspöytäkirjan löydät Huoneistotieto.fi – sivuilta.

Sijoittajaosakkaat tarvitsevat veroilmoituksia varten tiedon, onko taloyhtiölle maksetut pääomavastikkeet (kutsutaan myös rahoitusvastikkeiksi) rahastoitu vai tuloutettu yhtiön kirjanpidossa. Pääsääntönä on, että pääomavastikkeet pyritään tulouttamaan, jotta sijoittajaosakkaat voivat laittaa pääomavastikkeet vähennysmenoiksi. Tarkista kuitenkin taloyhtiökohtainen päätös viimeisimmästä yhtiökokouspöytäkirjasta.

Voit ottaa sähköisen postitustavan käyttöön Huoneistotieto.fi – sivuilta: Osakkaan tiedot -> Muokkaa -> Valitse kokouskutsut sähköpostiin.

Tilaamalla verkkopankkisi kautta laskut e-laskuna, saat valtaosan postista sähköisenä; nopeammin, edullisemmin ja ympäristöystävällisemmin. Talossa asuvat saattavat saada osan tiedotteista edelleen paperisena (mm. huoltotiedotteet).

Kodinkoneet (mm. astianpesukone, liesi, uuni, jääkaappi) ovat osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla, joten osakkeenomistaja hoitaa näiden korjauttamisen. Mikäli olet asunnossa vuokralla, olethan yhteydessä vuokranantajaasi ja sovi laitteen korjaamisesta.

Voit tarkistaa huoneistonne vastikemaksutilanteen Huoneistotieto.fi – sivuilta. Mikäli olette maksaneet liikaa vastikkeita, voitte vähentää liikamaksun seuraavien kuukausien vastikkeista tai pyytää liikamaksun palautusta toimistoltamme. Mikäli olet maksanut vastikkeita liian vähän, hoidathan maksut kuntoon mahdollisimman pian mm. viivästyskulujen välttämiseksi.

Mikäli haluat muuttaa vesiennakon määrää tai sinulla heräsi muita kysymyksiä, olethan yhteydessä toimistoomme.

Voit tarkistaa huoneistonne arvioidun lainaosuustilanteen Huoneistotieto.fi – sivuilta.

Mikäli tarvitset tarkan lainaosuustiedon tietylle päivämäärälle tai haluat maksaa lainaosuuden pois, tämä vaatii manuaalisen lainaosuuslaskennan. Tilaa laskelma täältä.

Mikäli vuokralainen vaihtuu, huolehdithan vuokralaisenne kanssa, kumpi tekee muuttoilmoituksen taloyhtiölle. Muuttoilmoituksen voi tehdä täältä.

Ilmoituksen jälkeen lähetämme vuokralaiselle taloyhtiönne Tervetuloa asumaan – tiedotteen ja hoidamme mm. nimitietojen päivittämisistä pyynnön kiinteistöhuoltoon. Lue lisää Muuttajan muistilistasta.

Opastathan vuokralaiselle mm. kodinkoneiden käyttämisen, taloyhtiön tilat ja käytännöt sekä järjestyssäännöt. Pyydä vuokralaista tutustumaan Muuttajan muistilistaan. Hyvin perehdytetty vuokralainen on sekä taloyhtiön että osakkeenomistajankin etu!

Voit päivittää omat yhteystietosi Huoneistotieto.fi – sivuilta: Osakkaan tiedot -> Muokkaa.

Mikäli haluat maalata, tapetoida tai uusia lattiamateriaalin aikaisempaa vastaavalla tyypillä (esim. laminaatti uusitaan uudella laminaatilla), ei sinun tarvitse tehdä erikseen ilmoitusta. Lähes kaikista muista remonteista taloyhtiölle tulee lähettää muutostyöilmoitus.

Tutustu digitaaliseen esitteeseemme